barns delaktighet i dokumentationer

Ännu ett gammalt inlägg från 2013 som aldrig blev publicerat:

Vi har fått frågan om hur vi gör barnen delaktiga i dokumentationen på förskolan, väldigt spännande ämne då det är en central del i hur man gör dokumentationen pedagogisk tänker jag.

Vi har många frågor att ta ställning till när det gäller barnens delaktighet i dokumentationen, hur mycket kan/bör vi styra, vilket syfte har vi med dokumentationen, hur får vi fram barnens perspektiv osv.

Men det blir en utmaning även för barnen. Även de behöver erbjudas en möjlighet att lära sig dokumentera, både rent tekniskt och hur de behöver kommunicera för att tydliggöra för mottagaren. I början kan pedagogen behöva styra mer, vi kanske i början behöver ge dem uppdraget ”fotografera något i skogen du tycker om” för att sedan hjälpa dem att formulera en beskrivning med hjälp av tydliga frågor. Uppdragen kanske blir mer och mer öppna och de tekniska hjälpmedlen mer avancerade. Efterhand kanske det räcker med att be dem dokumentera sin upplevelse av skogsutflykten och så får vi en filmsekvens med ljud, rörlig bild och text. Eller till och med att de på eget initiativ hämtar iPaden och skapar en dokumentation mer spontant. De förmågor barnen utvecklar behöver vi vara medvetna om. Skapar de en dokumentation utmanas den kreativa förmågan och där får vi inte hämma barnen genom att styra för mycket, styr vi för mycket tar vi bort glädjen och nyfikenheten och kommer ifrån det barnperspektiv/barnens perspektiv vi är ute efter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s