Dom pedagogiska frågorna med IKT 

Det är så lätt att fastna i alla de tekniska lösningar och problem som finns men sällan tar man tid för de pedagogiska funderingarna kring IKT i förskola och skola.

Hur gör vi det möjligt att hitta utrymmen för att lyfta fördelar, lösningar och problem med de pedagogiska frågorna? Varför blir inte de viktigast? För det finns inga pedagogiska appar som löser allt av sig själv utan det krävs fortfarande mycket av pedagogerna och eleverna för att det ska hända och driva framåt. Bara för att vi skaffar teknik så löser det inte att vi börjar prata hur vi pedagogiskt ska använda och hantera detta. Det behöver finnas forum för det och nätverk. Nu har jag turen att ha hittat många sådana själv via sociala medier och jag letar aktivt upp de frågorna, men om man inte gör det? Vem ska guida och möjliggöra då?

Jag tror på det kollegiala lärandet i detta och att man hittar pedagoger som kan driva och prata pedagogik och IKT och hålla pedagogerna fokuserade och utmana kring det. För jobbar man inte i verksamheten som är det svårt att förstå eller känna till de pedagogiska dilemman som kan uppstå.

 

Det finns idag lösningar som gör att man centralt kan köpa in appar och hantera iPad, men vad händer man skickar ut en massa iPads i verksamheterna med grundutbud men där det inte följer med någon pedagogisk tanke, handledning. De som kommer hantera dessa kommer troligen få många pedagogiska frågor hoppas jag på men hur kommer de kunna svara på dem utan erfarenheter och kunskaper? Det finns idag många sidor där man kan få svar på dem på nätet men hur väl känner alla till dem idag?

Ser man på alla läromedel som köps och som kan beställas så finns det nästan alltid en medföljande lärarhandling. Pedagogerna väljer boken utifrån ett visst syfte och detsamma bör gälla med iPaden och dess appar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s