Lyft varandra! Kollegialt lärande

Idag var jag på en förskola för att hjälpa dem komma vidare med sitt användande av iPad i den pedagogiska dokumentationen. Jag har haft en inspirationsföreläsning för alla i deras enhet och detta var en uppföljning med en pilotgrupp. Hur går vi vidare nu?

Jag hade fått frågan tidigare vad jag tror på och det är ju att vi börjar våga lära varandra och säga – Jag provade detta och det gick så här….

Så nu har jag en grupp från två förskolor som jag ska hjälpa vidare så att de i sin tur kan lära vidare. För jag tror verkligen att det finns så många duktiga som kan lära andra, det gäller bara att våga prova. Man behöver inte säga att man är bäst eller vet mer utan man lyssnar, bemöter och kanske delar med sig av sina erfarenheter.

Jag brukar säga att någon måste ju börja så varför inte DU? Det innebär ju att även jag måste leva som jag lär därför försöker jag visa att om jag kan dela med mig så kan även du! Sedan hoppas jag att de får med sig en känsla att de kan förmedla vidare till varandra! Det kollegiala lärandet är otroligt viktigt idag och det är viktigt att vi öppnar ögonen för varandra och inte förlitar oss på olika experter som ska komma in en kväll och ”fixa” allt. För det är en process lika som när barnen arbetar och målet är inte alltid det viktigaste utan vägen dit. Vad är du bra på och vad kan din kollega bra på? Hur möjliggör vi möten där vi lära varandra?

/Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s