Widgit go – möjliggör kommunikation

Nu har jag appen widgit go på jobbet. Det är en app för kommunikation och det finns många fördelar med den. Jag trodde att den skulle vara lite enklare men det blir en del jobba att skapa egna ordbaser, symbolkartor.

Men kommer man bara på vad man vill använda den till så kan det bli bra.
Det gäller som alltid att fundera ut vad jag har för syfte med användningen, vad vill vi berätta om.

IMG_1667.PNG

Det är så viktigt att kunna få kommunicera enkelt och avslappnat ibland. Har man problem med kommunikation så är det viktigt tror jag att med olika hjälpmedel få uttrycka sig och förmedla tankar . Sedan kan det vara via tecken, bilder, symboler eller text men det är viktigt att vi möjliggör för att alla ska kunna kommunicera.

”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga.”lgr11

Här kan jag bygga upp bilder som är kopplad talsyntes för att barnet ska kunna kommunicera kring olika områden. Nu har jag börjat med rasten, hur den varit och vad de gjort.

Sedan utökar vi till att kunna berätta mer kring dagen i appen och kunna beskriva känslor.

Ett senare steg blir att kunna skapa berättelser i appen och skriva med bilder en text/saga.

I appen går det att köpa till ritade tecken så vi kan ta fram sidor med tecken som är aktuella för olika aktiviteter. Det blir ett bra arbetsverktyg för oss pedagoger att kunna delge varandra olika viktiga tecken som vi arbetar med.

IMG_1670.PNG

”Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och upp muntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen.” Lpfö98rev 10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s