Ny bok – Bockarna bruse i förskolan , att arbeta med projekt, ämnesintegrering och pedagogisk dokumentation

Nu har jag läst och blivit inspirerad av en ny bok som kommer ut tryckt i slutet på maj. Detta är en bok som redan i inledningen griper tag om läsaren och får mig att bli nyfiken. Det är två förskollärare som har skrivit boken, de heter Sandra Söderlund och Elisabeth Berggren och arbetar i Eskilstuna. 2012 fick de ett stipendium, Ulla-Britta Bruuns, för deras arbete med projektet Bockarna bruse. Det gav dem möjlighet att samla ihop sitt material och reflektioner kring deras tre år långa projekt kring Bockarna bruse.

bruse

Det är härligt att få läsa om förskollärare som arbetar ute på förskolan och få goda exempel från verkligheten. De har inte mindre barn på sin förskola och de har många barn med annat modersmål än svenska i sin grupp. Det var just det som var starten för deras projekt att hitta en gemensam grund.

I boken beskriver de arbetet och de beskriver så målande att det känns som om jag är med på deras stund på förskolan. Kombinationen av deras bilder, språk och beskrivningar gör att det är som att vara med i gruppen eller uppleva och få idéer och tankar med till att utveckla sagan på den egna förskolan.

De beskriver hur de utifrån barnen arbetar och lyssnar in. De beskriver deras arbetsgång med dokumentationer och det gör att känslan av att man själv skulle klara det är stor.  När man läser så känns det ibland som om man sitter tillsammans med dom och lyssnar för engagemanget lyser i texten och man blir inspirerad att ta upp detta arbetet.

Jag har själv förra terminen arbetet med projekt bockarna bruse  och ser likheter och olikheter i hur vi arbetat kring sagan. Det är en bok som verkligen inspirerar och ger tankar till att använda i andra projekt för det handlar inte endast om sagan utan om ett förhållningssätt och ett arbetssätt som går att omsätta.

I boken får man olika frågeställningar att ta med till sin egen förskola att diskutera. Passa på att beställ denna inspirerande bok från lärarförlaget  för att få många nya infallsvinklar och tankar med er.

/Monica

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s