SETT 2014

Nu har jag hunnit komma hem och arbeta en dag på min förskola efter SETT 2014.

Jag är otroligt tacksam för allt jag fått ta del av på mässan och alla möten som blev under dessa intensiva dagarna.

Jag har hunnit lyssna på många föreläsare och fått nya tankar med mig men även fått bekräftat att fler tänker och arbetar som jag vill och gör. Det kan många gånger kännas som om man tappar bort sig en smula speciellt när man börjar att söka nya och nya och nya saker, men det är inte alltid det är nödvändigt det är viktigare med reflektionen och se hur kan vi idag utifrån vår verksamhet arbeta vidare. Vad är det som är på gång i verksamheten? Vad är det vi behöver utveckla? Vad gör vi bra?

Jag har slutat jaga appar och arbetar med några få appar på olika sätt och det bekräftade just Markus Bergenord men att väcka funderingen hos åhörarna hur få appar kan vi ha på iPaden? Det är viktigt att fundera på vilka appar vi ska ha på iPaden och VARFÖR?

Markus berättade och inspirerade kring deras arbete på förskolan. Nu var barnen intresserade och arbetade med minecraft och det var så att man själv vill börja bygga, skapa och utforska det. Han visar hur barnen arbetar med varandra och hur de börjar med olika rollekar och skapar utifrån minecraft. Trots att det fanns sju iPad tillgängliga vid ett tillfälle för fyra barn så valde barnen själv att sitta tillsammans runt två ipad och arbeta.

Erika Kyrk Seger berättade om hur även de arbetade med minecraft och hur de använde olika material för att koppla till det.

De använder på sin förskola ett instagramkonto till föräldrarna för att synliggöra verksamheten och de får därigenom en dialog kring olika bilder. De använder inte mycket beskrivningar och text utan bilder som ger samtal hos familjerna. De använder även ett låst youtubekonto för filmer de gör på förskolan.  Vi fick se underbara exempel när de använder projektorn och skapade nya miljöer! UNDERBART att se hur barnen bygger tåg och sedan projiceras en räls och vi får åka med på tåget.

Hon väckte även frågan kring ordet SPELA när det gäller tekniken, varför är det ett så laddat ord?

Stephenie Hamilton berättade om olika lärmiljöer och dess betydelse för lärande. Detta var riktat mot skolan men det väcker många frågor om hur vi på förskolan ordnar våra lokaler. Var finns vår grotta för reflektion och var finns vår bergstopp för att visa upp vårt arbete?

När man är på mässa och det är fullt upp hela tiden så fick jag tillfälle att skapa en egen liten grotta när jag väntade på en föreläsning. Det var tysta föreläsningar vilket betydde att alla satt med hörlurar på och så fick vi föreläsarens ljud till dom men innan det så var det lite pausmusik i lurarna. Jag tog på dom tidigare medan jag väntade och då upplevde jag den viktiga grottan och jag fick tillfälle för reflektion.

Hon väckte tanken på att gamla frågor kräver nya svar…..

Christian Fabbi och Simone Armini berättade om pedagogisk dokumentation och där fick jag ett lugn att vi är på rätt väg och kan stressa ner och fortsätta utforska tillsammans med barnen. Det bästa under föreläsningen var filmen vi fick se från en förskola i Italien. Det var som att se min egna förskola. Förskolan gick med ett promenadrep och pedagogen gick baklänges och var intresserad av barnen och de hälsade på folk och det strålade glädje från pedagoger och barn. Det var precis som att se mina kollegor som är otroligt duktiga pedagoger som utforskar med barnen och sprider glädje till de vi möter. Bemötande är otroligt viktigt i alla möten! Dokumentationerna de berättade om var utifrån gruppens processer och ska inte ses som någon enskild produkt utan som en del i processen!

Johanna Kristensson är logoped som bloggar på logopeden i skolan, hon har även kommit ut med en bok som heter Språk och digitala verktyg i förskolan, inspiration och idéer. 

Hon berättade och påminde om hur viktigt det är att vi börjar med tidiga insatser för alla barn. Varför ska de behöva misslyckas så många gånger innan vi sätter igång och stöttar barnen. Hon berättade om digitala verktyg och hur viktigt det är att vi ser dem som naturliga och inte endast som ett hjälpmedel för ett barn, det kan vara så många fler som behöver det för att lyckas.

Har man svårigheter så är det viktigt att det finns verktyg som går att använda överallt och då många gånger är appar i mobilen väldigt viktiga.

Ann-Christin Forsberg från Piteå berättade om digitala verktyg i läs och skrivundervisningen. Vi fick se många goda exempel på hur de arbetat med att skriva med hjälp av dator och iPad i skolan och förskolan. Det blir lustfyllt och tilltalar eleverna att skriva och prova sig fram. Hon startade en bloggbokstafett i Piteå och en lokal författare började med att skriva en inledning och sedan turades klasser om att skriva varsitt kapitel, vilket gjorde att det blev 29 kapitel i deras bok.

Catharina Schill och Henrik Salling berättade om deras arbete med kvalitetsarbete i förskolorna och hur viktigt det är med att systematiskt hitta arbetsformer som fungerar. Det jag blev nyfiken på var att de var tredje månad hade avsatt tid för reflektion för att kunna se var de befinner sig och hur de ska arbeta vidare för utveckling. De arbetade i flera olika grupper så pedagogerna fick delta i det som de var bra på alla behövde inte göra allt i alla grupper utan det krävs en organisation som fungerar. De använder även digital plattform där deras material samlas inför utvecklingssamtal och som blogg för förskolan.

Beppe Singer han berättade om sin text han skrev förra året och det är verkligen gripande att höra om hans skoltid och vad som varit avgörande för honom. Han visade även en kompisboll, han tog hjälp av hela publiken som fick denna boll att lysa.

Jag hade även tid att träffa flera av de som brukar delta på twitter i #fskchatt där vi diskuterar frågor kring förskolan. Så roligt att mötas och få prata med dessa som jag mött i olika diskussioner på twitter!

Jag fick även möta Mats Larsnäs från Kungsbacka som gjorde en kort intervju med mig på mässan.

Tack till alla er som jag mötte under dagarna!

/Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s