Barn blir författare på nätet

Jag tycker att det är underbart vilka möjligheter digitala verktyg ger barnen och pedagogerna.
Det blir viktigt det barnen gör och de kan fungera som fiffiga kompisar på nätet och inspirera andra.
Nu finns det två sidor med skolelever som publicerar sina böcker, nu är det skolor som själva driver dessa sidor men tänk om det fanns ett projekt där alla barn kan få tillgång till att publicera sina böcker (önskar) så alla får samma möjligheter!

Det finns: Årstaskolans bibblis och den nya sidan Nacka stories, bookis.

Men hur kan andra använda dessa sidor?
Jag tänker att man använder det som inspiration, kanske kan ha uppgift att läsa någons bok och ge feedback till den eleven. Läs och berätta vidare för klassen om olika böcker. Inför ert egna skrivande så kan man inspireras av andra elevers texter.
Jag som arbetar i förskolan tänker läsa någon bok för mina barn med iPaden och kanske projektorn. Det kan bli en inspiration för förskolebarnen att skriva och berätta mer.

Märkvärdiggör är ett ord som jag tycker är viktigt och som jag tycker om och det gör man verkligen på dessa sidor! Barnens arbeten märkvärdiggörs!

Hur kopplar jag dessa sidor till läroplanen?

Lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra. Barngruppen ska ses som en viktig och aktiv del i utveckling och lärande. Förskolan ska ge barnen stöd i att utveckla en positiv uppfattning om sig själva som lärande och skapande individer. De ska få hjälp att känna tilltro till sin egen förmåga att tänka själva, handla, röra sig och lära sig dvs. bilda sig utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska.
Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och upp muntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen.

Lpfö98/10

/Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s