Voxpix – röst och språkträning

En bra app för att använda som hjälpmedel vid språkträning och röstträning är Voxpix.

20131216-210255.jpg
Passa på att läsa tankarna om hur appen kan användas, där står det tydligt att det är pedagogen som bestämmer vilka ljud som behöver tränas och att barnet får en återkoppling direkt i form av en figur.

20131216-210420.jpg
Tänk igenom vad ni behöver kanske kan det vara enstaka ljud, ord, nonsensord eller ljud. Du kan bestämma vilket ljud och slår på mikrofonen så ska barnet upprepa och härma dig.
Det finns olika nivåer och figurer att byta bland och som avslut så brukar vi leka med figurerna.

20131216-211353.jpg
Djuren kan sedan bli till en lek/saga och det blir lockande att se vad som ska komma sedan som vi kan leka med efteråt. Annars så är det bra att leka med olika begrepp vilken är störst och vilken är minst? Vilken är framför/bakom/på sidan/bredvid?
Man kan anpassa efter behov i appen eftersom den är ganska öppen så får man utrymme som pedagog att fylla det utifrån behovet.

20131216-211920.jpg
Jag använder denna app på förskolan och det har blivit barnens favoritapp, just att det blir ett moment efter den korta träningen med lek, fantasi och berättande. Tänk vidare i appen när ni har tränat och lek och ha roligt ihop.

Barn som behöver extra stöd med språket behöver olika sätt att träna och leka fram ljud så det här kompletterar bra andra aktiviteter vi gör på förskolan.

Hur kopplar jag till läroplanen?
”Verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans än andra ska få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar så att de utvecklas så långt som möjligt.” Lpfö98/10

Ett svar till “Voxpix – röst och språkträning

  1. Ping: Begär åtkomst till mikrofon & bilder. | iPad i Östersund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s