Framtidens lärande del 3- Digital pedagogisk dokumentation

Kristofer Skogholm (Twitter: @skogholmk), Sofia knuppel, Mahroo Khousravi och Naomi Jonas från Mölndal höll en föreläsning om pedagogisk dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete.

Föreläsningen hette ”Digital pedagogisk dokumentation” men man hade -citat- smugit in -slut citat- systematiskt kvalitetsarbete i den. Detta gjorde mig lite rädd, är det så att pedagoger annars hade blivit avskräckta av det? Jag tänker att för att kunna arbeta med pedagogiska dokumentationer behöver man det systematiska kvalitetsarbetet att utgå från, och likväl utgå från kvalitetsarbetet i dokumentationerna. Går det inte att kombinera har man fokuserat fel i antingen kvalitetsarbetet eller i dokumentationerna som jag ser det.

För föreläsarna handlade pedagogisk dokumentation om att dokumentera processen fram till, och snarare än, produkten. Man tittar på hur man behöver dokumentera för att exempelvis fånga barnens förståelse eller barnens och pedagogernas tankar. Eller mötet mellan barn-barn, pedagog-barn, pedagog-pedagog osv, hur ser det ut? Dom berättade också om hur dom tittar på vilka kvalitetsindikatorer som finns för deras verksamhet, det som påverkar kvaliteten är vad som behöver dokumenteras. Dessa kvalitetsindikatorer är processer som man behöver ha koll på för att kunna få ett bra resultat. Kristofer Skogholm gjorde en jämförelse med att baka en limpa, han menade att om man inte har koll på exempelvis jäsningsprocessen kan man inte baka en så bra limpa som möjligt.

Om detta tänk finns förankrat hos all personal i en förskoleverksamhet är jag övertygad om att det finns mycket tid att spara, och att denna effektivisering, förvaltad på rätt sätt, leder till mer tid över till att fördjupa analyserna och förbättra kvaliteten. Jag tror att vi alla är överens om att det inte är kvantiteten som räknas i dokumentationer, men diskussionen om vad pedagogisk dokumentation är handlar, enligt min erfarenhet, ofta mer om att dokumentera processer i verksamheten, ofta med syfte att se hur man har nått ett mål eller liknande. Vi i förskolan är på god väg att komma ifrån att dokumentera görande, men tittar vi alltid på var vi är på väg i slutändan? Ser vi den pedagogiska dokumentationen som en del i det systematiska kvalitetsarbetet eller dokumenterar vi för utvecklingsplanerna? Jag fick mycket inspiration med mig från denna föreläsning i detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s