SETT dagarna Ulla-Karin Lundgren Öhman

Från CMIT i Piteå kom Ulla-Karin Lundgren Öhman och föreläste om ”En kreativ och lustfylld förskola”. Vi hade turen att se på Twitter tips om att hon skulle göra en extra föreläsning eftersom det varit så många som inte fått plats på första föreläsningen. Vad bra med sociala medier, utan det hade vi missat hennes inspirerande föreläsning.

”Barn kommer från framtiden och utmanar oss vuxna! ”
Hon pratade om att vi ska fundera på HUR vi använder tekniken och att om man hävdar att det ska vara forskat om ex iPad så är det som vilket verktyg som helst men att vår pedagogik är forskad och beprövad.

Sedan ska vi ställa oss frågan:
VAD VILL NI GÖRA MED VERKTYGEN? Inte vad KAN vi göra!

De arbetar med att nätverk och att det finns ”kontaktlärare” på varje ställe, det är en pedagog som kan lite mera om IKT och kan hjälpa lite.

Jag fick bekräftelse på mina tankar när hon berättar om att när de arbetar i projekt med utbildning av personal så ger det mer tillbaka i verksamheterna. Klivet blir lättare och det går att starta i den egna verksamheten direkt. Det är också en fördel att alla i personalen får samma utbildning. När man har en kortare enskild kurs så blir steget ofta för stort och det ger inte samma effekter i verksamheten som om man istället har projekt och nätverk. Lär i projekt istället för kurser ger mer till verksamheten!

Hon pratade om hur man kan fundera för att inte verksamheten ska stanna av och iPaden ska ”ta över”. Kanske man istället för att barnen avbryter leken så kanske iPaden kan utmana vidare i leken och den kan komplettera leken. Ska Lärplattan in i leken, för att inte den ska stanna av?
Hon väckte även användande av äggklockan i samband med IKT, för om barnen precis kommit igång och börjat jobba och kommit på hur ska de då behöva avbryta allt. Hur skulle du själv reagera på att bli avbruten efter 10 minuter? Kanske man istället kan se att barnen samarbetar, är kreativa och i process istället för meningslöst spelande.

På deras hemsida finns det mycket att ta del av så tryck in och kika. http://lekmit.wordpress.com

Till sist tipsar hon om att 40000 bilder har släppts nu hos livrustkammaren.

/Monica

Annonser

One response to “SETT dagarna Ulla-Karin Lundgren Öhman

  1. Pingback: Reflektioner från SETT 2013 | iPad i Östersund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s