Sett dagarna – Sölve Lagercrantz & Markus Bergenord

Nu har jag varit två hela dagar i Stockholm med föreläsningar och det var mycket folk och många intressanta föreläsare. Även mycket köer har det varit ut från föreläsningen och stå i kö till nästa!

Vi kom lite för sent fram och missade första föreläsningen men nu har vi lyssnat på Sölve Lagercrantz och Markus Bergenord om ”Didaktiska ingångar och experimentella äventyr i barnens digitala värld”. De startar upp inspirerande och fångar åhörarna med olika exempel från verksamheten.

Jag fastnar för att de berättar om kreativa appar som lockar till lärande och som inte begränsar barnen. Köper man in massa ”spelappar” så kan barnen bli begränsade av tillverkarna om vad de ska lära sig och kunna, bättre med musik, film och ”öppna” kreativa appar.

20130417-130642.jpg

När de påbörjar något nytt börjar de med de yngsta barnen, ettåringarna. De börjar implementera nya saker med ettåringarna hur ska de annars veta och förstå vad tvååringen behöver? Kloka ord och mycket tänkvärt, många gånger får de äldsta barnen börja och de yngre vänta på sin tid.
Det stämmer precis med mina tankar om det viktiga kreativa arbetet med IKT.

De visar hur de arbetat med film och hur alla barnen varit med i processen på något sätt. De gjorde hela processen med manus, skapa kulisser, storyboard osv. Filmen blev till i stop motion bland annat.

Markus berättar och visar hur de arbetar med projektor och små barn, de har hängt upp tyg i taket som de visar på det finns då en framsida och baksida. Spännande att kunna gå bakom och upptäcka från båda hållen. Webbkamera är något som de använder och de har en som är fast i taket som de kan använda och utforska med. En webvariant som de använder för roliga effekter är webcamtoy.com

De lyssnar in barnens idéer med tekniken och ger dem tid, stöd och utrymme att prova tekniken!
Mer om Sölve och Markus kan ni hitta på deras hemsida. Där finns filmer, musik, bilder som inspiration att titta på, roligt att de delar med sig!

/Monica

Ett svar till “Sett dagarna – Sölve Lagercrantz & Markus Bergenord

  1. Ping: Reflektioner från SETT 2013 | iPad i Östersund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s