Kan iPaden störa övriga aktiviteter? Del 1

När man precis kommit igång med arbetet med iPads i förskolan verkar det ofta komma tankar i personalgruppen kring hur man handskas med det vi kan kalla flugor kring smör-fenomenet. ”Hur får vi till det så att den övriga verksamheten inte stannar upp så fort iPaden kommer fram?”

Jag har såklart inget givet svar på det (och har heller inte upplevt svårigheten) det är ju beroende på vilket förhållningssätt man kommit fram till i arbetslaget. För att kunna bedöma hur man i arbetslaget ska förhålla sig till denna utmaning tror jag att man behöver ha iPadens och ”den övriga verksamhetens” olika värden klara för sig. Detta för att kunna finna var man vill hamna i balansgången.

När barnen exempelvis leker en fungerande rollek och iPaden distraherar den, vad är då värt mest? Vad finns för kvaliteter i den aktivitet vi ska ha med iPaden respektive i den fungerande leken? Och vilka mål strävar verksamheten emot? Om iPaden distraherar barnen beror det förmodligen på att iPaden är intressant för barnen, och gruppens intresse är ju som bekant rätt intressant som grund för verksamheten, kan det vara något att ta i beaktning? Som sagt jag har inga svar, bara funderingar!

Beroende på vad man kommer fram till med grund i verksamhetens förhållningssätt till iPaden kan man fatta besluten. Hur många deltagare är det ultimata antalet för det lärande vi ska erbjuda i iPaden? Så många som möjligt i en återkoppling av tidigare aktivitet via bildalbumet? Två i syfte att just dessa två har en olöst konflikt att bearbeta med hjälp av karaktärer i Puppet Pals? Kanske några platser finns för ej aktivt deltagande i syfte att inspirera? Bedömer du som pedagog att det blir för många deltagare kan aktiviteten förlora sitt värde och då behöver pedagogen vara tydlig och förklara att det inte går att delta just nu, men också komma ihåg att följa upp detta intresse när det är möjligt och när det också tillför något, tror jag. Mina erfarenheter säger att den fungerande rolleken snabbt återgår till att vara en fungerande rollek när iPad-valet inte finns.

Med iPadens alla möjligheter i åtanke måste jag avsluta med att säga hur fantastiskt jag tycker att det är att för många är intresserade av detta verktyg, lyxproblem!

Fler tankar kommer i kommande inlägg. Så länge, hur tänker ni kring det här?

/Maria

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s